Reisinformatie Franse Alpen
De meest complete reisinformatie naar de Franse Alpen. Vele wegen leiden naar de Franse Alpen, maar een volle dag moet u voor uw reis zeker rekenen. Wie niet graag lang in de auto zit, heeft voldoende alternatieven. Met internationale vliegvelden in Lyon, Marseille, Nice en Genève, en binnenlandse vliegvelden in Annecy, Chambéry, Grenoble, Toulon en Valenee is ook een reis per vliegtuig een optie. Daarnaast rijden er dagelijks diverse TGV-treinen naar Lyon, Valence en Avignon, vanwaar u de Franse Alpen bereikt met trein of bus.

Beste reisperiode

De beste periode voor een bezoek aan de noordelijke Alpen is van half juni tot eind september. Bij het Lac Léman, het Lac d’Annecy en in Chablais is het in mei, juni en september ook prachtig én stil. In de zuidelijke Alpen duurt het seizoen wat langer. Het begint al in mei en loopt zeker tot in oktober door. Zelfs begin november kunt u in de Queyras nog goed terecht. Ook Dróme heeft een heerlijk lang seizoen, van april tot begin november is het daar aangenaam vertoeven.

Voor de hogere delen van de Alpen is de zomer het beste seizoen, pas dan zijn grote delen van de bergen sneeuwvrij. Bergwandelaars (en alpinisten) moeten ook dan nog rekening houden met een plotselinge sneeuwbui, deze zal echter niet lang aanhouden en de gevallen sneeuw zal doorgaans snel weer verdwijnen.

Voordeel van de maanden buiten het hoofd seizoen zijn de rust, de bloemenpracht (mei/juni) en de vlammende herfstkleuren van de bomen (september/oktober). Houd in deze periodes rekening met een verhoogde kans op sneeuw in de bergstreken waardoor tochten boven 2000 à 2500 meter soms niet kunnen worden gemaakt. Informeer voordat u een tocht start uitgebreid naar de weersvoorspelling (météo). Inmiddels kan vrij nauwkeurig tot een week vooruit het weer voorspeld worden.