Klimmen Franse Alpen
Klimmen in de Franse Alpen? Naast beklimmingen in sneeuwen ijs kunnen in het hooggebergte natuurlijk ook rotsbeklimmingen uitgevoerd worden. Ook voor deze sport is het Mont-Blancgebied het beroemdst vanwege het mooie graniet. Aanloop en afdaling verlopen meestal door ijs, sneeuwen over gletsjers. Deze tochten stellen heel wat eisen aan de alpinist. Ook in het voorgebergte zijn fraaie klimtochten te maken over lange en korte rotswanden. Beroemde klimgebieden liggen in de Vercors, rond Briançon en Gap en in Dröme. Het klim seizoen is in deze gebieden langer, op veel plaatsen zelfs in de winter.

Écoles d’escalade en klimmuren

Écoles d’escalade en klimmuren Overal in de Alpen vindt u écotes d’escalade. Dit zijn kleine rotsmassieven die meestal overzichtelijke routes bieden. Verwacht hier echter geen klimschool, wat uit de letterlijke vertaling zou kunnen blijken. Wel bieden deze gebieden vaak een goede situatie om het sportklimmen te leren en u zult er dan ook vaak scholen en klimverenigingen aantreffen. Daarnaast zijn er kunstmatige klimmuren, zowel binnen als buiten. Ze worden voor training, opleiding en wedstrijden gebruikt. Deze zijn ook in Nederland te vinden: www.climbing.nl. Een overzicht en korte beschrijving van klimgebieden (falaises) in Frankrijk (ook in het Engels) vindt u op www.ffme.fr.

Via Ferrata

Via Ferrata Letterlijk: ijzeren weg; route door een bergwand die met metalen ladders, kabels, haken, hangbruggen et cetera begaanbaar is gemaakt voor bergwandelaars met specifieke uitrusting en ervaring. Er zijn steeds meer plaatsen waar het beoefend wordt. Zie voor via ferrata op de website www.viaferrata.org.