Wielrennen Franse Alpen
Er wordt in de Franse Alpen, vooral in de weekeinden, opvallend veel gefietst. Zowel door toerfietsers als wielrenners. De laatste categorie blijkt een voorliefde te hebben voor de cols waar de Tour de France naam heeft gemaakt, zoals de Col du Galibier en Alpe d’Huez. Een van de beroemdste (en dus drukke) rondritten is de Marmotte. Er wordt bergafwaarts vaak behoorlijk hard gereden. In haarspeldbochten zoeken de kwetsbare rijders de as van de weg op. Automobilisten dienen daar bij het nemen van deze cols verdacht op te zijn.

Wielrennen in de Franse Alpen

De populariteit van het wielrennen in de Franse Alpen komt onder andere tot uiting in een aantal boekjes, die de naam Cyclo-Guide de Montagne dragen. De volgende titels daarvan zijn (ook in Nederland) verkrijgbaar: Grands Cols des Alpes, Alpes du Nord; Grands Cols des Alpes, Alpes du Sud; Grenoble, Chambéry, Val ä’tsère; Grenoble, Vercors; Diois; Grenoble, Gap, Galibier en Briançon, Embrun, Barcelonnette. Van alle passen zijn schematische dwarsdoorsneden en veel informatie opgenomen; in zeven talen, waaronder Nederlands. Het vermelden waard zijn ook de door het Comité Départemental du Tourisme de la Dröme uitgegeven Cyclocarte en Cycloguide, handige fietskaarten en gidsjes met een schat aan informatie. Fédération Française de Cyclotourisme (FFC); www.ffc.fr.

Fiets huren

Het huren van een fiets is in de Franse Alpen mogelijk. In verschillende plaatsen worden fietsen verhuurd. Meestal wordt een borgsom en een geldig identiteitsbewijs gevraagd.